10.12.2006

Mening med materialismen?

Måske. Det kommer an på om du vil være med. Jeg tænkte egentlig at hele projektet her ville være formålsløst hvis dem der kiggede med ikke bidrog med noget. Men kræver det så ikke at de ved hvad de skal bidrage med? Jo. Men det kommer vi til. Kort sagt kan jeg sige at bloggen her skal handle om en masse ting, bl.a. om man kan leve et lykkeligt liv uden Gud og finde livsglæde blot ved at videnskabeligt verdensbillede.


Nogle af de masse andre ting vil være:
  • Hvorfor handler mennesker som de gør og hvorfor handler de overhovedet? (Et kig ind i den evolutionære psykologi giver en masse svar!)
  • Hvad skal og kan vi tro på her i verden? (Sloganet øverst på siden afslører mit eget ståsted - forklaring følger)
  • Når mennesker gør ufatteligt stupide ting, er det så af deres egen fri vilje eller en ydre/indre magt- og hvad betyder fri vilje og frihed overhovedet? (Filosoffen og neuropsykologen Daniel Dennetts, der udfolder sit prægtige skæg til højre, har et ret interessant bud på dette, jeg skal bare lige læse hans bog!)
  • Apropos bøger: Så vil jeg løbende lægge indlæg op med referencer til videnskabelige og filosofiske bøger, artikler og andre informationskilder (google-video som en ny favorit i øvrigt)
  • Vi skal også se på det evolutionære perspektiv i at slå hovedet mod en stak mursten (som alt andet i universet består mursten jo af 99% ingenting, men alligevel gør det pisse ondt når vi prøver at lege ninja - Hvorfor?)





Altså: Det skal handle om mennesker. De er nogle mærkelige nogen, så mærkelige at de sidder bag deres menneskeskabte computerskærme og prøver at forklare deres eget lille mysterie i stedet for bare at leve deres mærkelige liv (dét vender vi nok også tilbage til). Imens kommer vi rundt om forskellige områder indenfor videnskaberne, oftest blandet op med en sjat filosofi. Dét var indholdet, og nu til meningen med materialismen




Forklaring fulgte
Bloggen skal handle om en masse spændende ting i menneskelivet, men det er på visse præmisser. Øverst på siden står sidens slogan: "Metafysisk materialisme som glædesbudskab" (NB: dette var bloggens første slogan, der siden har ændret form efter lyst). Sætningen er den mest forvirrende og præcise måde jeg kan forklare projektet på.

Den er forvirrende fordi begrebet 'materialisme' oftest associeres til personers problematiske forhold til forbrug og shopping. I denne sammenhæng skal materialisme dog opfattes som en måde at opfatte verden på: Materialismen er fri for alle overnaturlige elementer og bygger sit verdensbillede på dét videnskaberne kan fortælle os. Der er mere mellem himmel og jord, men hvorfor skal vi beskæftige os med det, når intet kan vide om det? For det andet: Ordet 'metafysik' er i sig selv forvirrende. Man plejer som oftest at beskrive begrebet som "dét der ligger hinsides det fysiske". "Metafysisk materialisme" er desuden problematisk fordi 'materialisme' i sagens natur er ikke-metafysisk (da det materielle er fysisk og derfor dennesidigt fremfor hinsidigt).

Sætningen er til gengæld præcis fordi 'materialismen' i en hvis forstand er metafysisk, da den hævder at der ikke findes nogen verden "på den anden side" (dvs. i metafysikken). Af den grund bliver påstanden metafysisk, fordi den udtaler sig om dét der ligger hinsides den fysiske verden, dét som er på den anden side (og som altså ikke eksisterer). Materialismen udtaler sig altså om det den selv siger at man ikke kan udtale sig om. Gisp.



Men der er også et andet agenda med bloggen her. Sagt meget kort, så er jeg rigtig træt af at det materialistiske og videnskabelige verdenssyn identificeres som "kedeligt", "upersonligt", "skaber hovedpine", "siger intet om de dybe og vigtige ting i livet" og "ikke besidder lidenskab og fascination af livet". Jeg vil vise at ingen af disse mærkater behøver at passe. Mennesker der optages af videnskab er ikke triste grå personer. De er aktive og indlevende mennesker, der forsøger at begribe en verden der virker ubegribelig gennem forklaringer. Men vi begriber og forklarer ikke bare for at gøre det. Forklaringerne er intrasubjektivt objektive og derfor tilgængelige for alle. De er subjektive fordi de i sidste ende erkendes i vores eget subjekte sind, men er forbundet af et intranet af andre subjekter. Disse andre subjekter kan være enige og uenige med forklaringerne fordi forklaringerne er åbne for alle (deraf objektiviteten - modsat forklaringer som kun giver mening for "indviede" subjekter). Pga. forklaringernes intrasubjektive objektivitet kan vi samles om dem og bør allesammen kunne forstå dem. Som modsætning står alle de idésæt der hævder en "anden verdens eksistens" eller "ting som videnskaben ikke kan forklare". Jeg gentager mig selv: Hvis videnskaben ikke kan forklare dem, hvordan kan du så? De overnaturlige tankesystemer har den svaghed at oplevelsen af "en anden verden" er strengt subjektiv (den foregår i ens eget sind og kan ikke deles med andre - være den sand eller ej). Vi behøver ikke det overnaturlige for at acceptere at universet er ubegribeligt og for evigt uden for videnskabens rækkevidde.

Vi burde omfavne alle de vidunderlige opdagelser som videnskab og kritisk tænkning kan give os. Det er dovent og asocialt at forfalde til mystiske og spirituelle verdensforklaringer. En naturalistisk verdensopfattelse kan være drevet af en dyb glæde og lidenskab - som i øvrigt kan forklares videnskabeligt.

Så fik vi også nævnt titlen på bloggen. Velkommen.

Ingen kommentarer: